Selecció de contes en motiu del Dia de la Dona treballadora

Des de l’AFA creiem que els contes són una eina molt poderosa per transmetre valors i a través dels quals , podem contribuir contribuir a un món millor. Aquesta setmana, en motiu del dia de la dona treballadora us hem preparat una selecció de contes que tenen en compte la perspectiva de gènere en les seves històries, esperem que us agradin i els gaudiu en família!

Jo vaig amb mi 

Raquel Díaz Reguera. 

La protagonista dubta de si ha de canviar aquelles coses que formen part d’ella per tal d’agradar als altres… però aviat se’n adona que ni ella mateix es reconeix. 

Daniela la Pirata

Susanna Isern 

El somni de la Daniela és convertir-se en una de les marineres del temut vaixell pirata Caiman Negre. Haurà de superar moltes proves i malgrat sembla que per ser una noia no se li permet ser pirata, ells els demostrarà justament tot el contrari.

Imatge que conté text, au, pingüí

Descripció generada automàticament

AMB LA TANGO SÓN TRES.

Justin Richardson i Peter Parnell

Il.lustracions: Henry Cole

Basat en una història real, Amb la Tango són tres és un àlbum il·lustrat que convida a la reflexió i segurament posa un gra de sorra per a l’educació en la tolerància. Aquí es parla de famílies i, en aquest sentit, es planteja que no sols n’hi ha un model vàlid.

 

INVENTORES I ELS SEUS INVENTS
Aitziber Lopez / Luciano Lozano 

T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.


Imatge que conté text

Descripció generada automàticament

CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS

Ed. Estrella Polar

Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món, però que el món les va ocultar i van quedar en l’oblit. Gran llibre per petites i grans, per conèixer la història que ningú ens ha explicat i per recordar que  totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.

Imatge que conté text, clipArt

Descripció generada automàticament

CONEIXES A LA PIPPI CALCESLLARGUES?

Astrid Lindgren i Ingrid Vang Nyman

Totes coneixem a la Pippi: valenta , rebel i gran amiga de tots els nens i nenes. Un referent, amb esperit crític que ens demostra que la vida pot ser una aventura. 

Imatge que conté text

Descripció generada automàticament

EL FUTURO ES FEMENINO

Vàries autores

Aquest conte reuneix a grans il·lustradores de l’actualitat per explicar algunes de les situacions en les que ens trobem de manera quotidiana les dones i les nenes d’aquesta societat. Històries de transformació i apoderament.

PINK , EL PINGÜÍ QUE ES VA TORNAR ROSA

Lynne Rickards i Margaret Charmberlain

Una història que trenca estereotips i parla sobre la importància de cuidar l’autoestima dels nostres fills i filles des de la pròpia acceptació d’allò que som i volem ser i en definitiva, de viure la vida en llibertat.

Imatge que conté text, clipArt

Descripció generada automàticament

QUAN LES NENES VOLEN ALT

Raquel Reguera

És un conte que mostra que s’ha de seguir endavant encara que en el camí es trobin molts entrebancs. L’Adriana, La Virginia i la Martina, que són les nenes protagonistes, tenen grans somnis, però la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar.

ROSA CARAMEL

Adela Turin i Nella Bosnia

En el ramat, totes les elefantes són de color rosa, excepte la Guillermina. Aviat descobrirà que les del seu sexe tenen prohibit fer coses reservades només pels mascles. Com que no accepta aquesta tradició, aviat mostrarà a les seves companyes que la igualtat no és pas una utopia.

Xocolatada solidària 2021

Ens complau informar-vos que aquest difícil any 2021, no volem oblidar-nos dels nens i nenes més vulnerables: els que pateixen malalties greus. Per aquest motiu, ens hem sumat a una iniciativa molt exitosa que ajudarà a investigar el càncer infantil: la Xocolatada Solidària. El nostre centre,  AFA Escola Marques de la Pobla de Capellades té el codi 1509 (es pot trobar en el “mur d’inscripcions” de la web) i és molt important que recordeu aquest número. 

Cada any es diagnostiquen 1.200 nous casos de càncer a criatures i adolescents a Espanya i, només el 80%, aconsegueix superar-lo. És una malaltia completament diferent del càncer de l’adult i, de poc o gens, serveixen els avenços que es fan per aquests darrers. El càncer infantil necessita una investigació específica per poder curar els que encara no tenen cura, i poder aconseguir millors tractaments, amb moltes menys seqüeles, per als que sí que la tenen. 

Per aquest important motiu, des de l’AFA i l’escola Marques de la Pobla de Capellades, ens sumem a la 4a Xocolatada Solidària per al Càncer Infantil i participarem de la següent manera: 

 • El dimarts 16 de Febrer, per esmorzar, tot l’alumnat tindrà un tros de pa i xocolata, en format individual, preparats pels diferents forns del poble.
 • L’aportació serà d’1,00€ , caldrà que els nens i nenes el  posin a les guardioles que tindran a cada classe. Si hi ha famílies que volen/poden fer una altre quantitat de donació, ho podran fer sense problema.
 •  Hi ha l’opció de donar a l’alumne els diners en un sobre en el cas dels mes petits, o també poden fer el donatiu directament  a https://xocolatadasolidaria.org/landing/donacio.html, i no oblideu posar el nostre codi de centre 1509! A més, tindreu els beneficis fiscals propis de les donacions i totes les donacions realitzades participaran en el SORTEIG DE 2 ORDINADORS PORTÀTILS ASUS Chromebook C423.

La Xocolatada Solidària porta una consolidada trajectòria al costat de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, centre de referència nacional i internacional en pediatria. Prova d’això és que, amb els fons recaptats en edicions anteriors a través d’accions com la que el nostre centre ha decidit fer aquest any, ha aconseguit impulsar línies d’investigació de càncer infantil com la dels Sarcomes, el Glioma Difús de Tronc -DIPG-, la leucèmia limfoblàstica aguda pediàtrica, el diagnòstic de precisió i medicina personalitzada per a pacients en recaiguda… A més, ha donat suport a projectes assistencials d’ajuda a les famílies afectades i ha impulsat la pionera Unitat d’Oncologia Pediàtrica Integrativa d’Europa.

Molts granets de sorra, aconsegueixen fer grans muntanyes. Ens agradaria molt que la nostra escola en formés part. 

Comptem amb vosaltres!

Assemblea General Ordinària 2021

El passat dijous 4 de Febrer es va dur a terme l’assemblea General Ordinari de l’AFA per a totes les famílies sòcies. Degut a l’actual context de pandèmia, es va celebrar de manera telemàtica amb la participació de 33 famílies. Som conscients que no podem parlar d’una alta participació (33 famílies) i treballarem per procurar una major assistència a les següents trobades, però tot i així podem parlar d’un augment de participació d’un 400% respecte a la darrera assemblea.

Un dels punts més importants que es van tractar i es va aprovar per unanimitat, va ser el canvi de Junta. Enguany, les persones que han estat treballant durant varis cursos a l’AFA acaben una etapa. Agraïm molt la seva tasca i estima per l’escola. Aquestes persones són:

 • Jordi Balcells (president)
 • Samuel González (Tresorer)
 • Àngel Brescós (Secretari)
 • Loli Pérez (Vocal)

Les persones que entomem el relleu som:

 • Laura Moreno (Presidenta)
 • Meritxell Casal (Vicepresidenta)
 • Carola Bisbal (Secretària)
 • David Lara (Tresorer)
 • Joan Serra (Vocal)
 • Maria Rosa Corral (Vocal)
 • Sandra Carrillo (Vocal)
 • Mireia Font (Vocal)
 • Marisol Cuevas (Vocal)
 • Violeta Mata (Vocal)

Pel que fa als estatuts es van votar i aprovar tres esmenes:

 • Nova denominació AFA: Associació de Mares i Pares d’Alumnes per Associació de Famílies d’alumnes, com a concepte inclusiu de les persones que en formen part.
 • Canvi en la durada càrrecs: fins ara  eren de dos anys i s’aprova que siguin de  quatre..
 • Establir reunions telemàtiques com alternatives a les reunions presencials.

Tal i com s’ha fet durant els últims anys, es va explicar com funciona l’AFA i els seus eixos transversals, les comissions, els serveis que s’hi ofereixen, les aportacions i beneficis que tenen les famílies sent sòcies, les extraescolars, els projectes i activitats anuals, la nova aplicació per a pagaments i comunicacions TPV,  etc.

Per qualsevol dubte, aportació o inquietud no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través de l’adreça de correu afamarquesdelapobla@afamarquesdelapobla.org. Tota la informació més detallada es pot trobar al nostre blog http://www.afamarquesdelapobla.org.

Podeu trobar la presentació de l’Assemblea clicant aquí.

Viu un carnestoltes lliure d’estereotips sexistes

Des de l’AFA volem convidar a reflexionar a través de la perspectiva de gènere sobre un Carnestoltes lliure d’estereotips.

Aspectes a repensar a l’hora de triar les disfresses infantils:


Descartar aquelles que suposin una “hipersexualització” que afecta, en molts casos, a nenes i adolescents. Per exemple, les disfresses que existeixen en dues versions: la temàtica per als nens i la “sexy” per a les nenes.


Ser conscients que el sexisme també es manifesta amb el gènere de les disfresses: normalment els bombers, astronautes i metges estan representats per nens, mentre que les nenes protagonitzen les disfresses d’infermera o animadora.

Facilitar que les disfresses puguin ser utilitzades indistintament per nenes i per nens.

Prioritzar aquelles que desenvolupin la imaginació i afavoreixin la creativitat. La millor disfressa és, possiblement, la que fabriqueu vosaltres tenint en compte les fantasies i somnis de les nenes i els nens.

Permetre que la nena i el nen estiguin tranquils amb la disfressa que volen. Tant si un nen es vol disfressar de princesa com si una nena vol anar de spiderman.

Viu el carnaval lliure de rols i estereotips sexistes!