Dones i educació

Són moltes les dones que, al llarg dels anys,  han contribuït a una educació de qualitat. La seva experiència ha permès crear diferents línies de pensament i generar noves mirades a les escoles que avui dia les fan presents a través dels espais, debats o principis pedagògics. Aquesta setmana, emmarcades en el dia de la dona treballadora volem recordar i retre el nostre petit homenatge a algunes d’elles. 

Emmi Pikler (Viena 1902 – Budapest 1984)

Emmi Pikler va ser una pediatra nascuda a Viena que va exercir a Budapest en els anys 30. Creia en la importància que l’infant fos el més autònom possible i pensava que era important deixar-los prou llibertat perquè resolguessin les situacions per si sols. Al 1946 va passar a dirigir la casa bressol Lóczy en la qual va cuidar a nombroses criatures privades d’estar amb la seva família i on va defensar la importància que el nen/a descobrís el món per si mateix i se sentís competent i capaç de prendre decisions. 

Per a aquesta pediatra el fonamental era promoure un desenvolupament saludable físic i mental i no tant curar malalties. Per Emmi Pikler un bebè sa és un bebè actiu, competent i tranquil, que viu en pau amb el seu entorn i amb si mateix.

Els seus tres principis fonamentals són la llibertat de moviment, la importància d’una cura respectuosa en la relació entre la criatura i l’adult/a responsable, i el tercer i més difícil, va ser que va demostrar que el mal de créixer en una institució podria evitar-se si es posaven en marxa principis d’afavorir l’autonomia i de cura amorosa.

Elinor Goldshmied  (15 de desembre de 1910, Gloucestershire, Regne Unit– 27 de febrer de 2009, Londres)

Elinor Goldshmied va ser una educadora i pedagoga britànica. Els seus estudis i recerques varen contribuir a formar l’estructura moderna de la psicopedagogia i alguns dels treballs pràctics aplicats actualment en l’educació infantil. Va exercir com a mestra i més tard com a assistent social psiquiàtrica, va treballar en l’atenció al desenvolupament de la primera infància i la relació maternoinfantil . Destaca la seva tasca al Villagio della mare dell fanciullo de Milà a la fi de la dècada de 1940 i el seu treball com assessora d’escoles infantils, especialment de 0-3 , en diverses ciutats del nord d’Itàlia, Londres i Barcelona. Va morir el 27 de febrer a l’edat dels 98 anys. És la creadora d’una proposta de joc i aprenentatge: la cistella dels tresors. Aquesta proposta (joc heurístic) ofereix als nens/es la possibilitat de descobrir el món a partir de la seva pròpia activitat, fomentant nous coneixements a través del que el nen o la nena fa. Elinor defensa la importància del respecte cap al moment maduratiu i evolutiu de l’infant, en el qual la persona adulta només és observadora, sense interferir en la seva activitat, ja que aquest és qui actua des de la seva voluntat construint el seu aprenentatge.

 Maria Montessori (31 d’agost de 1870 Chiaravalle, Itàlia – 6 de maig de 1952, Noordwijk, Països Baixos)

Maria Montessori es va convertir en una de les primeres metgesses d’Itàlia , el mateix any que va ser triada  com representant de les dones italianes en el congrés Feminista celebrat a Berlín, on va defensar la igualtat dels drets de les dones. Montessori va tenir la idea de construir un ambient pels infants que fos agradable, estava convençuda que les condicions de l’espai i dels materials eren crucials per al desenvolupament de les habilitats intel·lectuals i socials dels nens i nenes. Es va convertir en mestra però la seva biografia ens mostra que a més va ser una dona que va revolucionar les formes tradicionals d’ensenyament- aprenentatge: van mantenir el compromís de respectar als nens i nenes, amb el que va aconseguir reconèixer el que necessitaven per aprendre més fàcilment.  

El seu mètode va ser en principi reconegut com una pedagogia científica que finalment va tenir repercussions en les llars, perquè era notori que les nenes i els nens traslladaven amb molts facilitat els coneixements i els hàbits cap a les seves cases. Havia inaugurat una forma de potenciar el desenvolupament dels infants que tenia implicacions molt més enllà de l’educació formal i l’escola, arribat a establir-se als espais públics.

Rosa Sensat ( 17 de juny de 1873, El Masnou –  1 de octubre de 1961, Barcelona)

Rosa Sensat va ser una mestra pionera amb un gran projecte pedagògic. Va crear l’escola del Bosca la muntanya de Montjuïc, amb la intenció d’educar a les criatures en plena natura. Rosa Sensat i Vilà va néixer al Masnou , filla d’un mariner i d’una família artesana. El seu interès per conèixer altres realitats diferents la va impulsar a visitar diversos llocs d’Europa.

Després d’aquests viatges, Sensat va tornar a Barcelona i va iniciar el seu gran projecte: els escoles a l’aire lliure. L’Ajuntament de Barcelona va creure en el projecte i és va obrir l’Escola del Bosc a Montjuïc.

L’escola era un projecte a l’aire lliure on totes les activitats, fes el temps que fes, es realitzaven a l’exterior: matemàtiques, ciències naturals, treballs manuals… En alguns moments concrets, les activitats és desenvolupaven en alguns pavellons coberts per aixoplugar-se. Els primers alumnes van ser els fills i filles de la gent obrera de les fàbriques de la ciutat, les quals  hi anaven per prescripció mèdica. A la seu de Rosa Sensat es conserva el seu diari on comença dient : “Avui comencen a funcionar les escoles del Bosc. Tenim pluja abundant i persistent. La pujada té les seves dificultats , però no obstant això, no hi ha cap incident que hàgim de lamentar. Tot s’ha efectuat de manera perfecta.”

El projecte va tenir continuïtat i es van crear altres escoles posteriorment però l’escola del Bosc és l’única que va dirigir ella. El 1965 es va crear Rosa Sensat com moviment de renovació pedagògica, que després va ser una associació de mestres al capdavant de la qual va ser-hi la pedagoga Marta Mata.

Maria Antònia Canals. (15 de novembre de 1930, Barcelona)

Maria Antònia Canals, matemàtica, fotografiada a Rosa Sensat, Barcelona 6.07.2016 Foto PERE VIRGILI

Maria Antònia Canals i Tolosa es va llicenciar en Ciències Exactes i va fer també la carrera de magisteri. L’any 1956 va començar a treballar a l’escola Talitha de Sarrià, que aplicava mètodes derivats dels moviments de renovació pedagògica del primer terç del segle XX. El 1962, decidida a portar els seus plantejaments als sectors socials més necessitats, va fundar al barri de Verdum l’escola Ton i Guida, que va dirigir fins al 1980 i que més tard es va incorporar a la xarxa de l’ensenyament públic. El centre es va acabar fusionant amb l’escola Pla de Fornells per formar el CEIP Antaviana.

Membre de l’equip fundador de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Canals ha dut una activitat intensa en la formació d’ensenyants: a la Universitat de Vic, la de Girona i l’Autònoma de Barcelona; a les escoles d’estiu de Rosa Sensat, i en cursos i seminaris per tot l’estat espanyol. És autora de nombroses publicacions sobre l’ensenyament de les matemàtiques. La pedagoga, fundadora de l’escola Ton i Guida de Verdum, defensa unes matemàtiques útils per a la vida, que ajudin a madurar el pensament i que evitin patiments als infants i ella sempre dona alguns consells: no somriure a la qui acaba més ràpid, perquè la velocitat no s’ha de premiar, no desconfiar quan el nen o la nena ens vol dir una cosa una mica allunyada del que esperàvem i no fer tant de cas de les programacions oficials, que estan més aviat lluny de la realitat.

Selecció de contes en motiu del Dia de la Dona treballadora

Des de l’AFA creiem que els contes són una eina molt poderosa per transmetre valors i a través dels quals , podem contribuir contribuir a un món millor. Aquesta setmana, en motiu del dia de la dona treballadora us hem preparat una selecció de contes que tenen en compte la perspectiva de gènere en les seves històries, esperem que us agradin i els gaudiu en família!

Jo vaig amb mi 

Raquel Díaz Reguera. 

La protagonista dubta de si ha de canviar aquelles coses que formen part d’ella per tal d’agradar als altres… però aviat se’n adona que ni ella mateix es reconeix. 

Daniela la Pirata

Susanna Isern 

El somni de la Daniela és convertir-se en una de les marineres del temut vaixell pirata Caiman Negre. Haurà de superar moltes proves i malgrat sembla que per ser una noia no se li permet ser pirata, ells els demostrarà justament tot el contrari.

Imatge que conté text, au, pingüí

Descripció generada automàticament

AMB LA TANGO SÓN TRES.

Justin Richardson i Peter Parnell

Il.lustracions: Henry Cole

Basat en una història real, Amb la Tango són tres és un àlbum il·lustrat que convida a la reflexió i segurament posa un gra de sorra per a l’educació en la tolerància. Aquí es parla de famílies i, en aquest sentit, es planteja que no sols n’hi ha un model vàlid.

 

INVENTORES I ELS SEUS INVENTS
Aitziber Lopez / Luciano Lozano 

T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.


Imatge que conté text

Descripció generada automàticament

CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS

Ed. Estrella Polar

Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món, però que el món les va ocultar i van quedar en l’oblit. Gran llibre per petites i grans, per conèixer la història que ningú ens ha explicat i per recordar que  totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.

Imatge que conté text, clipArt

Descripció generada automàticament

CONEIXES A LA PIPPI CALCESLLARGUES?

Astrid Lindgren i Ingrid Vang Nyman

Totes coneixem a la Pippi: valenta , rebel i gran amiga de tots els nens i nenes. Un referent, amb esperit crític que ens demostra que la vida pot ser una aventura. 

Imatge que conté text

Descripció generada automàticament

EL FUTURO ES FEMENINO

Vàries autores

Aquest conte reuneix a grans il·lustradores de l’actualitat per explicar algunes de les situacions en les que ens trobem de manera quotidiana les dones i les nenes d’aquesta societat. Històries de transformació i apoderament.

PINK , EL PINGÜÍ QUE ES VA TORNAR ROSA

Lynne Rickards i Margaret Charmberlain

Una història que trenca estereotips i parla sobre la importància de cuidar l’autoestima dels nostres fills i filles des de la pròpia acceptació d’allò que som i volem ser i en definitiva, de viure la vida en llibertat.

Imatge que conté text, clipArt

Descripció generada automàticament

QUAN LES NENES VOLEN ALT

Raquel Reguera

És un conte que mostra que s’ha de seguir endavant encara que en el camí es trobin molts entrebancs. L’Adriana, La Virginia i la Martina, que són les nenes protagonistes, tenen grans somnis, però la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar.

ROSA CARAMEL

Adela Turin i Nella Bosnia

En el ramat, totes les elefantes són de color rosa, excepte la Guillermina. Aviat descobrirà que les del seu sexe tenen prohibit fer coses reservades només pels mascles. Com que no accepta aquesta tradició, aviat mostrarà a les seves companyes que la igualtat no és pas una utopia.

Xocolatada solidària 2021

Ens complau informar-vos que aquest difícil any 2021, no volem oblidar-nos dels nens i nenes més vulnerables: els que pateixen malalties greus. Per aquest motiu, ens hem sumat a una iniciativa molt exitosa que ajudarà a investigar el càncer infantil: la Xocolatada Solidària. El nostre centre,  AFA Escola Marques de la Pobla de Capellades té el codi 1509 (es pot trobar en el “mur d’inscripcions” de la web) i és molt important que recordeu aquest número. 

Cada any es diagnostiquen 1.200 nous casos de càncer a criatures i adolescents a Espanya i, només el 80%, aconsegueix superar-lo. És una malaltia completament diferent del càncer de l’adult i, de poc o gens, serveixen els avenços que es fan per aquests darrers. El càncer infantil necessita una investigació específica per poder curar els que encara no tenen cura, i poder aconseguir millors tractaments, amb moltes menys seqüeles, per als que sí que la tenen. 

Per aquest important motiu, des de l’AFA i l’escola Marques de la Pobla de Capellades, ens sumem a la 4a Xocolatada Solidària per al Càncer Infantil i participarem de la següent manera: 

 • El dimarts 16 de Febrer, per esmorzar, tot l’alumnat tindrà un tros de pa i xocolata, en format individual, preparats pels diferents forns del poble.
 • L’aportació serà d’1,00€ , caldrà que els nens i nenes el  posin a les guardioles que tindran a cada classe. Si hi ha famílies que volen/poden fer una altre quantitat de donació, ho podran fer sense problema.
 •  Hi ha l’opció de donar a l’alumne els diners en un sobre en el cas dels mes petits, o també poden fer el donatiu directament  a https://xocolatadasolidaria.org/landing/donacio.html, i no oblideu posar el nostre codi de centre 1509! A més, tindreu els beneficis fiscals propis de les donacions i totes les donacions realitzades participaran en el SORTEIG DE 2 ORDINADORS PORTÀTILS ASUS Chromebook C423.

La Xocolatada Solidària porta una consolidada trajectòria al costat de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, centre de referència nacional i internacional en pediatria. Prova d’això és que, amb els fons recaptats en edicions anteriors a través d’accions com la que el nostre centre ha decidit fer aquest any, ha aconseguit impulsar línies d’investigació de càncer infantil com la dels Sarcomes, el Glioma Difús de Tronc -DIPG-, la leucèmia limfoblàstica aguda pediàtrica, el diagnòstic de precisió i medicina personalitzada per a pacients en recaiguda… A més, ha donat suport a projectes assistencials d’ajuda a les famílies afectades i ha impulsat la pionera Unitat d’Oncologia Pediàtrica Integrativa d’Europa.

Molts granets de sorra, aconsegueixen fer grans muntanyes. Ens agradaria molt que la nostra escola en formés part. 

Comptem amb vosaltres!

Assemblea General Ordinària 2021

El passat dijous 4 de Febrer es va dur a terme l’assemblea General Ordinari de l’AFA per a totes les famílies sòcies. Degut a l’actual context de pandèmia, es va celebrar de manera telemàtica amb la participació de 33 famílies. Som conscients que no podem parlar d’una alta participació (33 famílies) i treballarem per procurar una major assistència a les següents trobades, però tot i així podem parlar d’un augment de participació d’un 400% respecte a la darrera assemblea.

Un dels punts més importants que es van tractar i es va aprovar per unanimitat, va ser el canvi de Junta. Enguany, les persones que han estat treballant durant varis cursos a l’AFA acaben una etapa. Agraïm molt la seva tasca i estima per l’escola. Aquestes persones són:

 • Jordi Balcells (president)
 • Samuel González (Tresorer)
 • Àngel Brescós (Secretari)
 • Loli Pérez (Vocal)

Les persones que entomem el relleu som:

 • Laura Moreno (Presidenta)
 • Meritxell Casal (Vicepresidenta)
 • Carola Bisbal (Secretària)
 • David Lara (Tresorer)
 • Joan Serra (Vocal)
 • Maria Rosa Corral (Vocal)
 • Sandra Carrillo (Vocal)
 • Mireia Font (Vocal)
 • Marisol Cuevas (Vocal)
 • Violeta Mata (Vocal)

Pel que fa als estatuts es van votar i aprovar tres esmenes:

 • Nova denominació AFA: Associació de Mares i Pares d’Alumnes per Associació de Famílies d’alumnes, com a concepte inclusiu de les persones que en formen part.
 • Canvi en la durada càrrecs: fins ara  eren de dos anys i s’aprova que siguin de  quatre..
 • Establir reunions telemàtiques com alternatives a les reunions presencials.

Tal i com s’ha fet durant els últims anys, es va explicar com funciona l’AFA i els seus eixos transversals, les comissions, els serveis que s’hi ofereixen, les aportacions i beneficis que tenen les famílies sent sòcies, les extraescolars, els projectes i activitats anuals, la nova aplicació per a pagaments i comunicacions TPV,  etc.

Per qualsevol dubte, aportació o inquietud no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través de l’adreça de correu afamarquesdelapobla@afamarquesdelapobla.org. Tota la informació més detallada es pot trobar al nostre blog http://www.afamarquesdelapobla.org.

Podeu trobar la presentació de l’Assemblea clicant aquí.